Kada započinje briga za zdravlje zuba i desni

  • Dlesni   •   October 2, 2017

Kada beba dođe na svijet, počinje novo poglavlje u knjizi života, bez obzira jeste li roditeljima postali po prvi put ili već imate priličnu roditeljsku kilometražu. U moru promjena koje sa sobom donosi novi član obitelji nalazi se i briga za zube i desni. Međutim, briga ne počinje s prvim zubom, već mnogo ranije.

Oralno zdravlje trudnice

Svaki zub u našim ustima ima pet ploha, a četkicom očistimo samo tri – prednju, stražnju i griznu plohu. Čak i ako četkicom vrlo temeljito čistite zube i koristite najbolju zubnu pastu, međuzubne prostore bočnih strana zuba nećete moći dosegnuti i očistiti.
Međuzubne prostore možete temeljito očistiti jedino s pravilno odabranim međuzubnim četkicama koje velilčnom odgovaraju svakom pojedinom prostoru. Najčešće će vam za učinkovito čišćenje svih međuzubnih prostora biti potrebne samo dvije ili tri različite veličine međuzubnih četkica. Pri odabiru četkice najbolje je odlučiti se za one s tankom, savitljivom i izdržljivom jezgrom te dugim i mekanim vlaknima. Takve četkice jednostavno ćete i sigurno umetnuti u međuzubni prostor, njihova vlakna će se raširiti i u potpunosti očistiti prostor između desni i bočnih strana zuba, bez oštećenja.

Za rast i razvoj djeteta vrlo je važna prehrana tijekom trudnoće. Voće i povrće bogato vitaminom C budućoj majci i bebi pomažu u održavanju zdravlja desni. Hrana bogata kalcijem osigurati će jake kosti i zube. Ako do sada niste usvojili uravnoteženu prehranu po prehrambenoj piramidi, sada je pravo vrijeme da uvedete promjene u svoj životni stil.

Prvi plač

Mala bezuba čeljust na početku ne treba četkicu za zube. Dovoljna je mekana krpica s kojom možete nakon hranjenja obrisati bebine desni. Za djetetovo zdravlje, ali i za zdravi razvoj djetetove čeljusti dojenje je najbolji oblik hranjenja.

Kad prvi zubić počne nicati, djetetove desni bit će napete, bolne i svrbit će, a ono će postati nemirno, razdražljivo, plačljivo, pojačano će sliniti i u usta gurati sve što mu dođe pod ruku. Osigurajte svom djetetu kvalitetan prsten za žvakanje koji će nježno masirati osjetljive desni i ublažiti neugodu koju osjeća. Takav prsten za žvakanje, koji je ujedno i četkica za zube, pripremit će vaše dijete na skoru upotrebu prave četkice za zube i ujedno olakšati kasniju prilagodbu na nju. Kada zubići izrastu spremni ste započeti čistiti ih četkicom. Imajte na umu da četkica mora biti iznimno mekana kako četkanje ne bi boljelo i time stvorilo loše negativno iskustvo prvog četkanja.

Vrijedne navike za dobro oralno zdravlje

Četkanje zubića može postati zabavan zadatak. Redovitim četkanjem dva puta dnevno možete s djetetom razviti još jednu posebnu vezu. Kada dijete postane starije i izrastu mu prvi trajni zubi (šestice!) ili kada zubi budu razmaknuti toliko da četkica neće moći dosegnuti sve površine, tada međuzubne prostore čistite posebnim zubnim koncem namjenjenim dječjem uzrastu. Još jedna navika može nam pomoći u postizanju dobrog oralnog zdravlja. To su redoviti preventivni pregledi kod doktora dentalne medicine barem dva puta godišnje, a po potrebi i više. Uz prvi sistematski pregled pobrinute se da dijete prvi puta posjeti i doktora dentalne medicine. Čak ako i sami imate strah od doktora dentalne medicine, nikad ga nemojte pokazivati pred djetetom, a niti prikazivati odlazak k njemu kao kaznu. Doktor dentalne medicine je savjetnik i učitelj, mentor i liječnik. Uzmite u obzir njegove savjete kako bi vaše dijete i vi očuvali zube zdravima do kraja života. Redoviti preventivni pregledi spriječiti će potencijalne probleme sa zdravljem djetetovih zubi i desni.

Sljedeća navika je već spomenuta uravnotežena prehrana. Obroci neka budu vremenski usklađeni, bez neredovitih grickanja između. Trebate znati da svaki zalogaj u ustima snizuje pH vrijednost, stvarajući tako kiselu okolinu koja je nepogodna za zubnu caklinu. Zato je najgora opcija da dijete stalno nešto žvače u ustima jer tada kiselina kontinuirano napada zube. Slatkiši nisu zabranjeni ako su količine u skladu s prehrambenom piramidom. Sva slatka hrana koja se u ustima zadržava duže vrijeme (lizalica, bombon) povećava rizik od nastanka zubnog karijesa. Nakon svakog slatkog obroka preporučljivo je isprati usta vodom.

Četkica za zube je najbolji alat za održavanje dobrog oralnog zdravlja i istovremeno oružje u borbi protiv karijesa i upale desni.

Alat i oružje

Četkica za zube je najbolji alat za održavanje dobrog oralnog zdravlja i istovremeno oružje u borbi protiv karijesa i upale desni.

Kako djeca rastu, tako s njima rastu i četkice za zube, ali uglavnom u smislu održavanja i pružanja motivacije za četkanje. Neki se parametri u odabiru zubne četkice nikada ne mijenjaju. Četkica bi trebala imati malu glavu i što više mekanih vlakana. S malom glavom dosežemo teško dostupna mjesta, a tisuće mekih vlakana omogućuju nam temeljito i bezbolno uklanjanje plaka. Zubnu četkicu potrebno je zamijeniti nakon tri mjeseca uporabe, ili ranije ako se „rascvjeta“. Također, preporučuje se promijeniti zubnu četkicu nakon prehlade ili bilo koje druge infekcije.

Približno do sedme ili osme godine čišćenje dječjih zuba zajednički je zadatak roditelja i djece. Nije bitno hoće li dijete započeti ili prekinuti taj ritual, bitno je da su na kraju zubi čisti.

2019-10-17T14:29:07+00:00