Njega i održavanje zubnih implantata

  • Zubni implantat   •   October 2, 2017

Nekada se podrazumijevalo da se kako vrijeme odmiče sve više približavamo trenutku kada u našoj čeljusti neće biti niti jednog zuba ili će ih jednostavno zamijeniti zubna proteza. Danas znamo da to uopće ne mora biti tako i da uz pravilnu njegu, održavanje i higijenu zube možemo očuvati do kraja života. Usprkos tome, postoji mnogo različitih razloga zbog kojih nam se na putu do toga cilja dogodi da bez obzira na sve ipak izgubimo pokoji zub. Jedna od mogućnosti zamjene izgubljenih zuba je zubni nadomjestak ili implantat.

Implantologija i implantati

Prije 60-ak godina švedski profesor Brånemark u svom je istraživačkom radu slučajno otkrio da se koštano tkivo čvrsto veže ili srasta uz element od titana. Ubrzo nakon toga ugrađen je prvi zubni implantat od titana.

Zubni implantat sastoji se od umjetnog korijena zuba koji je umetnut u čeljusnu kost i zamjenskog zuba koji se pričvršćuje na umjetni korijen. Zubni implantat može zamijeniti jedan zub koji nedostaje, ali može biti i sidrište na koje se pričvršćuje više zuba ili čak proteza.

Prednosti implantata

Implantologija se razvija vrlo brzo, a postupci ugradnje implantata postaju sve manje komplicirani i kraći. Ipak, najčešće korištene metode zamjene zuba prije zubnih implantata su djelomične i totalne proteze i zubni mostovi. Vjerojatno je jedan od razloga visoka cijena zubnog implantata, iako imaju niz prednosti.

Zubni implantati štite zube jer su samostalni i ne trebaju potporu prirodnih susjednih zuba kako bi ih držali kao što to trebaju djelomične proteze i mostovi. Oni štite čeljusne kosti poput prirodnih zuba, dok nošenje proteza može ubrzati gubitak kostiju zbog čega proteze vremenom postaju nestablinije i neudobne.

Implantati pružaju višu estetsku razinu, olakšavaju konzumaciju hrane i poboljšavaju kvalitetu života.

Postojanost implantata i komplikacije

Iako je implantat napravljen od umjetnih materijala, to ne znači da ne zahtjeva temeljitu njegu i higijenu kao i naši prirodni zubi. Upravo suprotno. Za uspješnost implantacije nužna je izvrsna oralna higijena. Razmišljanje da je umjetne zube jednostavnije održavati potpuno je pogrešno.

Čeljusna kost zarasta oko umjetnog korijena, a sluznica tj. desni oko zubnog implantata ponašaju se poput prirodnog zuba. Kao što neuklanjanje zubnog plaka s prirodnog zuba dovodi do upale desni i parodontnog tkiva, isto se može dogoditi i sa zubnim implantatom. Proces propadanja parodontnog tkiva oko implantata, kao i oko prirodnog zuba vrlo su slični. Kao što posljednja faza razvoja upale desni može biti gubitak zuba, još je vjerojatnije da se zbog nedovoljne oralne higijene puno brže izgubi zubni implantat.

Da bi bio uspješan, zubni implantat mora zadovoljiti nekoliko kriterija. Osim što u ustima treba biti funkcionalan, tkiva koja se nalaze uz njega – desni i čeljust – također moraju biti u izvrsnom stanju.

Dobro održavanje zubnih implantata uključuje redovite preglede kod odabranog doktora dentalne medicine.

Koji su pravilni načini održavanja zubnih implantata

Obzirom da je zubni implantat izgledom i svojom funkcijom poput prirodnog zuba potrebno ga je tako i tretirati te svakodevno temeljito čistiti. Iznimno je bitno da se upotrebljavaju odgovarajući alati za održavanje oralne higijene kako bi se temeljito očistila sva kritična mjesta gdje se zubne naslage vole najviše nakupljati. Ako se ne uklone sve nakupljene naslage postoji velik rizik od upale desni i napredovanja upale na tkiva uz umjetan korijen. Završetak svakog implantološkog tretmana je i individualno savjetovanje pacijenta o oralnoj higijeni i pravilnom održavanju implantata.

Kao kod čišćenja prirodnih zuba i kod zubnih implantata potrebno je koristiti mekanu četkicu s više tisuća tankih vlakana. Takva četkica neće oštetiti desni, a veliki broj tankih vlakana temeljito će ukloniti zubne naslage čak i ispod ruba desni i zuba. Iznimno učinkovita u održavanju visoke razine oralne higijene, posebno kod implantata, može biti i električna četkica za zube koja čisti zahvaljujući patentiranom hidrodinamičkom djelovanju.

Međuzubne prostore oko zubnog implantata možemo očistiti upotrebom običnog zubnog konca ili posebnog konca koji ima tvrd uvodnik i spužvicu za čišćenje, ili pak odgovarajućom međuzubnom četkicom. Pri odabiru međuzubnih četkica potrebno je odabrati one koje su namijenjene isključivo čišćenju oko implantata. Takve četkice imaju plastificiranu žičanu jezgru jer bi metalni dijelovi mogli oštetiti površinu (titanskog) zubnog implantata, uzrokujući time nastanak novog kritičnog mjesta za nakupljanje zubnih naslaga.

Dobar primjer održavanja zubnih implantata uključuje redovite preglede kod doktora dentalne medicine. Redovito praćenje stanja zubnog implantata i tkiva oko njega može uvelike pridonijeti dužem vijeku trajanja zubnog implantata jer se potencijalne komplikacije mogu otkriti već u ranoj fazi. Što ih se prije otkrije, veće su mogućnosti da ih se uspješno ukloni.

2019-10-18T14:59:23+00:00