Uloga četkice u sprječavanju parodontalne bolesti

  • Zubne četkice   •   October 2, 2017

Doktori dentalne medicine svakodnevno primjećuju sve veću raširenost pojave pardontalne bolesti ili upale parodontnih tkiva. Znajući rizike ozbiljnih zdravstvenih komplikacija kod pacijenata s uznapredovalim upalom parodontalnih tkiva, svjesni su važnosti upravljanja parodontalnom bolešću. Infarkt, moždani udar, plućne bolesti, prijevremeni porod i mala porođajna težina samo su neki od ozbiljnih problema s kojima su suočene osobe s uznapredovalom parodontalnom bolesti više od onih s zdravim parodontnim tkivom. Prije svega upravljanje parodontalnom bolešću doslovno je u rukama pacijenata, jer oni sami, temeljitom oralnom higijenom i upotrebom pravih alata, mogu zaustaviti njeno daljnje napredovanje. Istina je da pacijenti zahtjevaju puno motivacije, stručnog vodstva kako bi se osigurala optimalna učinkovitost njihove svakodnevne oralne higijene. Stoga je za sprječavanje parodontalne bolesti vrlo bitna individualna profilaksa.

Gingivitis i parodontitis

Gingivitis ili upalu desni prepoznajemo po promjeni boje desni (iz svijetlo ružičaste u crvenu), otečenim desnima, osjetljivima na dodir i koje brzo počnu krvariti. Svako krvarenje desni znak je za hitnu reakciju. Moramo odmah reagirati, jer u protivnom bolest može napredovati i proširiti se u dublja parodontna tkiva. Tad govorimo o parodontitisu – zahvaćeni su parodontni ligament, cement korijena i alveolarna kost. Ako neliječena upala desni prodre prema dubljim tkivima stvaraju se parodontni (parodontalni) džepovi. Upala napreduje u tkiva koja drže zub u čeljusti dok ne propadnu, a zubi se počinju klimati i na kraju ispadati.

Pardontalnu bolest često nazivaju tiha bolest, jer je njezino napredovanje najčešće bezbolno. Parodontitis se ne razvija iz svakog gingivitisa, ali svaki parodontitis razvija se iz gingivitisa.

Što učiniti kada desni krvare

Krvarenje desni znak su upale desni. Uzročnik upale su bakterije u zubnim naslagama, koje se lijepe na zube i desni. Bakterije se na mjestima gdje ih teže možemo ukloniti još više nakupljaju i razmnožavaju, a zubna naslaga postaje sve deblja i zrelija – sve je više bakterija koje s svojim toksinima napadaju zubna tkiva. Kritična mjesta za razvoj upale desni su:

  • međuzubni prostori (tu se upala najprije razvije)
  • rub desni odnosno žlijeb/utor između zuba i desni
  • ispod mostova
  • oko zubnih implantata

Prvi korak kod krvarenja desni je uklanjanje uzročnika. Četkicom za zube, međuzubnom četkicom i/ili zubnim koncem moramo temeljito ukloniti bakterijske naslage sa zuba. Najveća pogreška je ne reagirati na krvarenje i ne čistiti ih izvjesno vrijeme. Moramo učiniti upravo suprotno. Kada desni krvare moramo biti još temeljitiji u oralnoj higijeni.

Temeljita oralna higijena

Potpuno je pogrešno vjerovati da je temeljita oralna higijena snažno ribanje zuba nekoliko puta dnevno po više minuta. Koliko je naša oralna higijena temeljita možemo i sami provjeriti. Nakon čišćenja zuba možemo upotrijebiti dvobojni sustav za otkrivanje zubnih naslaga (tablete ili tekućinu). Zubni plak koji je ostao nakon čišćenja obojit će se u crveno ili plavo, ovisno o tome koliko je star. Međutim, ako smo zube temeljito očistili na njima se ne bi pojavila crvena ili plava obojenja.

Istine i zablude o mekanoj četkici za zube

Osnovna sredstvo za uklanjanje bakterijskih naslaga ili uzročnika upale desni je četkica za zube. S njom ćemo očistiti rub desni i tri od ukupno pet ploha zuba pa je zato njena uloga vrlo bitna u kontroli parodontalne bolesti. Pri izboru četkice za zube najvažniji je njen aktivni dio – glava četkice s vlaknima. Što više vlakana četkica ima, to su ona sve tanja – tanka vlakna jednostavno ulaze u utor (žlijeb) između zuba i desni i bolje ga čiste. Ako u utoru nema bakterija, neće doći do upale. Također, važan je i oblik glave četkice koji mora omogućavati jednostavno čišćenje unutarnjih ploha sjekutića (čak i kod osoba s uskom čeljusti), kao i kutnjaka.

Tvrdnja: Mekana četkica neće dobro očistiti zube. NIJE ISTINA.

Četkajući zube s tvrdom ili srednje tvrdom četkicom imamo osjećaj da smo ih temeljito oprali. To je istina. Zubi su očetkani, ali nisu očišćeni. Vlakna takvih četkica su predebela da bi bez jakog pritiska mogle lako ući u utor između zuba i desni te ukloniti bakterijske naslage koje uzrokuju upalu. Međutim ako se tijekom četkanja takve četkice jako pritišću možemo odmaknuti desni od zuba i na taj način zubni vrat postaje ogoljen. Zubni korijen koji će proviriti ispod desni bit će vrlo osjetljiv na dodir, a snažan pritisak uzrokavt će bol na tom mjestu. Posljedica će biti slabo očišćeno mjesto koje opet dovodi do upale desni.

Tvrdnja: Mekana četkica je nježna za desni. ISTINA.

Fina tanka vlakna ne oštećuju desni. Osim toga nježan pritisak prilikom četkanja dovoljan je da vlakna uđu u utor između zuba i desni te ga učinkovito očiste.

Tvrdnja: Mekana četkica ima nekoliko tisuća vlakana. ISTINA.

Mekoću četkice za zube određuju tanka vlakna. Što su vlakna tanja, potrebno je da ih je čim više kako bi ispunila rupice na glavi četkice u koje su umetnute. Ovisno o veličini glave četkice, mekane četkice broje preko tisuću vlakana pa sve do više od pet tisuća vlakana.

Tvrdnja: Rok trajanja mekane četkice kraći je od roka srednje tvrde ili tvrde četkice. ISTINA I NIJE ISTINA.

Rok trajanja četkice za zube ovisi o materijalu od kojeg su napravljena vlakna (najlon ili poliester), jačini pritiska za vrijeme četkanja i učestalosti upotrebe. Zbog svojih fizičkih svojstava poliesterska vlakna izdržljivija su od najlonskih. Zato je rok trajanja mekane četkice s polisesterskim vlaknima uz jednak pritisak pri četkanju i jednaku učestalost upotrebe, često duži nego što je rok srednje tvrde četkice s najlonskim vlaknima.

2019-10-17T14:55:20+00:00