Kje se začne vnetje dlesni

  • Dlesni   •   October 9, 2017

O upali desni (gingivitisu) govorimo ako desni promjene boju iz svijetlo ružičaste u crvenu, nateknu, postanu osjetljive na dodir te krvare prilikom četkanja ili konzumiranja tvrđe hrane. Upalu desni moramo ozbiljno shvatiti i kod prvih znakova upale odmah reagirati. Neliječena upala desni može se razviti u teže oblike upale parodontnih tkiva ili parodontalnu bolest.

Parodontalna bolest je najčešća kronična bolest. Njezino djelovanje se ne odražava samo u ustima, već je povezano sa sistemskim zdravljem.

Zašto dolazi do upale desni

Glavni uzročnik upale desni su bakterije koje se nalaze u mekim zubnim naslagama (zubnom plaku) i nakupljaju se uz rub desni. Zbog toksina koje bakterije izlučuju i imunološkog odgovara organizma, dolazi do upale i propadanja parodontnog tkiva.

Kada govorimo o rubu desni, većina ljudi najprije pomisli na rub desni kojeg vidimo gledajući se u zrcalo. Ipak, iznimno je važno imati na umu da rub desni postoji čak i tamo gdje ga ne vidimo – u međuzubnom prostoru. I u međuzubnom prostoru desni okružuju zub. Pri presjeku međuzubnog prostora može se jasno vidjeti kako desni između dva kutnjaka imaju oblik sedla. I ne samo to, struktura desni u ovom prostoru je drugačija. Jednostavnije rečeno, na tom mjestu desni su mnogo osjetljivije i podložnije upali.

Znak za uzbunu

Primjetimo li da naše desni krvare, moramo odmah reagirati. Naime, parodontitis se neće razviti od svakog gingivitisa, ali svaki parodontitis razvit će se iz gingivitisa. Parodontitis je stanje kod kojega su upaljena duboka tkiva oko zuba (cement korijena, parodontni ligament i alveolarna kost). To je ujedno i stanje koje povećava rizik od nastanka ozbiljnih zdravstvenih problema poput moždanog udara, srčanog udara, oslabljenog imunološkog sustava, prijevremenog poroda i niže porođajne težine novorođenčeta, plućnih bolesti. Rezultati najnovijeg istraživanja američkog udruženja za istraživanje karcinoma ukazuju, da kronični parodontitis može predstavljati i značajan klinčki rizik od razvoja pločasto celularnog karcinoma glave i vrata.

Jedan, dva, tri – nema više upale desni

Prvi korak. Ako želimo imati zdrave zube i desni, moramo odstraniti uzrok problema – mekane zubne naslage odnosno bakterije u njima. Za čišćenje zuba upotrebljavamo mekanu četkicu s više tisuća tankih vlakana, kako bismo temeljito i nježno odstranili nakupljene naslage uz rub zuba i desni odnosno očistili prostor između zuba i desni. Srednje tvrde i tvrde četkice imaju predebele dlačice za učinkovito čišćenje tog prostora, a ujedno mogu oštetiti i desni.

Drugi korak. Sada znamo gdje započinje upala desni. Upravo iz tog razloga znamo i da četkanje samo sa zubnom četkicom nije dovoljno za temeljitu oralnu higijenu. Potrebno je očistiti i međuzubne prostore. Upotrebljavamo međuzubnu četkicu i/ili zubni konac. Veličina međuzubne četkice mora biti odgovarajuća i pravilno odabrana. Podsjetimo se da desni u međuzubnom prostoru imaju oblik sedla. Osim toga plohe kutnjaka, koje tvore međuzubni prostor, često su konkavnog oblika. Upravo zato potrebno je odabrati odgovarajuću veličinu međuzubne četkice kako bi ona sa svojim vlaknima ispunila i očistila cijeli međuzubni prostor. Ona mora očistiti i žlijeb (utor) između zuba i desni. O pravilnom odabiru i upotrebi međuzubne četkice najbolje je savjetovati se sa svojim odabranim dentalnim stručnjakom. Isto vrijedi i za upotrebu zubnog konca.

Treći korak. Ponekad, zbog različitih čimbenika, čak i s redovitom i pravilnom oralnom higijenom ne možemo osigurati potrebnu kontrolu mekanih zubnih naslaga. Pušenje, stres, hormonalne promjene, dijabetes i nasljedna dispozicija čimbenici su koji pogoršavaju stanje parodonta. Možemo si pomoći s različitim preparatima (npr. onima koji sadržavaju klorheksidin – paste za zube, tekućine za ispiranje usta, gelovi, sprej). Ali moramo znati, da je upotreba takvih preparata, bez obzira na vrstu aktivne tvari u preparatu ili vrstu preparata, samo potpora mehaničkom uklanjanju zubnih naslaga. Ako nismo temeljiti sa zubnom i međuzubnom četkicom te zubnim koncem, neće nam pomoći niti jedna čarobna formula.

2019-10-17T13:27:19+00:00