Loading...
Upala desni2019-10-18T14:06:11+00:00

Kritična mjesta zahtjevaju temeljito i redovno uklanjanje mekanih zubnih naslaga

Što je upala desni ili parodontalna bolest?

Bakterije koje se nakupljaju uz rub desni svojim otrovima preko imunološkog sustava organizma uzrokuju upalu i propadanje zubnog mesa. Najprije su upaljene samo desni (gingivitis), a potom je zahvaćen i ostali dio parodonta – cement korijena, parodontni ligment i alveolarna kost (parodontitis).

Zašto desni krvare i šta se događa u međuzubim tkivima koja drže zub u čeljusti

U ustima imamo puno različitih mikroorganizama. Oni se lijepe na zube i desni. Ako ih svakodnevno ne uklanjamo uzrokuju upalu desni i glavni su uzročnik parodontalne bolesti. Nakupljanjem bakterija na zubima nastaju mekane zubne naslage ili zubni plak, koji je pogodno mjesto za njihovo daljnje razmnožavanje. Bakterije svojim otrovima oštećuju meka tkiva. Osim toga, tijekom upalnog procesa aktivira se zaštitni, imunološki sustav, koji s jedne strane pokušava spriječiti upalu, a s druge s upalnim posrednicima koji se pri tome otpuštaju, uzrokuje propadanje vlastitih tkiva. Kao prvi znak upale desni pojavljuje se krvarenje.

Ako su upaljene samo desni, bolest se može zaustaviti i međuzubna tkiva se mogu potpuno oporaviti. Međutim, ako to zanemarimo i ne reagiramo na vrijeme, bolest će napredovati sa svim svojim posljedicama kao što je propadanje parodontnog tkiva ili povećavanje rizika od nastanka nekih sistemskih bolesti.

Neliječena upala desni napreduje u dublja međuzubna tkiva i nastaju parodontalni džepovi u kojima se također nakupljaju bakterije. Napredovanjem bolesti parodontalni džepovi se produbljuju jer propadaju sva tkiva koja drže zub u čeljusti. Zubi se počinju klimati i s vremenom jednostavno ispadnu zbog nedostatka potpore. Osim krvarenja, pacijenti nemaju većih problema, oboljela tkiva ne uzrokuju poteškoće i sve se čini u redu. Pacijenti posjećuju doktora dentalne medicine tek kad im zubi postanu duži, počnu se vidljivo klimati ili primijete neugodan zadah iz usta.

Ne čistimo li zube i desni temeljito, mekane zubne naslage postaju tvrde i nastaje tzv. zubni kamenac. Na njemu se mekane zubne naslage još brže nakupljaju. Zubni kamenac može ukloniti jedino dentalni stručnjak.